16. Drömmar av silver, drömmar av guld…

“Som pilot svävar jag högt över molnen, himlen är blå, det är isande kallt utanför men jag sitter varmt och skönt i cockpit. Som pilot är man alltid på alerten redo att ta tag i situaitonen, men ibland när jag ställt in kursen och satt på autopiloten unnar jag mig att luta mig tillbaka och drömma mig bort några sekunder…”

På natten
Drömmar är sådant vi upplever när vi sover. I drömmen kan vi förflytta oss var som helst, vara vem som helst och precis vad som helst kan hända. Vi upplever saker utan att fysiskt vara med om dem. Ibland blir det lika verkligt som i verkliga livet, så både känslomässigt och mentalt har vi faktiskt nästan upplevt det som skedde. Ja, det är rätt speciellt med dessa ibland så verkliga drömmar.

På dagen
Vi kan också drömma under dagen, under vår vakna tid. Jag minns när man var barn och föräldrarna sa “sitt inte och dröm utan kom nu här”. Då hade jag suttit och stirrat ut i tomma intet flera minuter och drömt mig långt bort – jag var i en helt annan värld. Precis som i de drömmar vi drömmer på nätterna kunde man även på dagen sväva iväg i sina tankar och förflytta sig var som helst. Idag, som vuxen, kan jag undra när och varför jag tappade bort denna förmåga att drömma mig långt bort.

Ett skäl kan vara vår skolgång. I skolan var det inte ok att drömma sig långt bort. Då skulle man vara närvarande och snabbt svara på frågor på begäran. I skolan tror jag att en del av vårt drömmande suddades bort.

En annan orsak kan vara att vi idag fyller våra sinnen med en massa intryck utifrån. Mail, sms, dokusåpor, internet, nyheter på radio och TV finns ständigt tillgängliga. Det har också blivit populärt att vara social, ha stort umgänge och gå på många middagar eller fester. En fulltecknad kalender både på jobbet och på den privata agendan har av någon underlig anledning blivit en accept på att man är populär och lyckad. Alla dessa händelser sammantaget ger oss hela tiden en mängd intryck utifrån och vår tid med oss själva blir väldigt begränsad. Den tid som tidigare funnits att drömma förefaller inte finnas idag.

 

 

Varför kan det då vara bra att drömma ibland?
Varför ska vi då ta oss tid till detta? Vad är nyttan med det?

Vi befinner oss mycket i våra huvuden idag. Vi är duktiga på att vara logiska och tänka strukturerat. Detta är något vi lärt oss både i skolan och i samhället i stort och inte minst i arbetslivet. Det logiska tänkande premieras ofta i dagens samhälle. Logiskt tänkande är naturligtvis utmärkt i vissa sammanhang. Dock kan det vara en fördel att ibland kunna tänka helt fritt, att våga gå utanför det logiska och sväva fritt i tanken. Det logiska och linjära tänkandet är viktigt men bör kompletteras med fritt tänkande. Framförallt för våran egen del. Genom att drömma kan man hitta nya vägar – inte bara se vägen från A till B utan kanske en direktväg från A till Ö.

I vissa organisationer har man blivit medveten om kraften i detta. Kommer ihåg för några år sedan då det var inne med “Think tanks” där man samlades och tänkte fritt. Det finns också idag företag som kallar sig Tankesmedjor. Alla dessa initiativ är skapade för att ge utrymme för mer fritt tänkande – att hitta tankeflöde som skapar kreativitet och ger nya tankebanor. Jag ser dessa intiativ som en rörelse tillbaka mot att kunna drömma.

Tid för drömmar
Jag tror att vi behöver tid för oss själva för att kunna drömma. Åtminstone är det så för mig. Det finns säkert människor som under jobbmötet kan drömma sig iväg till andra ställen, men själv behöver jag egen tid till detta.

Så… hur kan vi börja drömma mer? Behöver vi avsätta tid för detta i kalendern? När jag var chef planerade jag in några timmar USA i min kalender varje vecka. Det såg bra ut om någon tittade i min Outlook-kalender, eller hur….? USA står i detta fallet för Utan Särskild Anledning. Tid att stänga dörren och vara för sig själv och kunna landa och fundera lite. Förhoppningsvis hinna lyfta blicken och drömma sig bort en stund.

Att drömma är att våga vara ostrukturerad, att sväva iväg utan ett konkret mål. Kanske inte något som premieras i vårt samhälle idag, men något som ändå är oerhört viktigt för oss människor. Det handlar om att våga gå inåt en stund, att bara vara…

Drömmer du under dagarna? Hur gör du för att drömma? Hur hittar du tid för detta? Vad drömmer du om?

 “Att tänka rätt är stort – att tänka fritt är större.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *