17. Konsten att sluta…

“Ska flyga rutten Arlanda – London idag. Är underligt men på något vis är jag alltid godissugen. Det är likadant idag. Inte förrän jag fått den där koppen kaffe och en liten söt kaka förflyttar jag mig till planet och stiger ombord. Tänker ibland att jag skulle stå över den där kakan. Skulle nog vara bra för att minska det där mjuka som börjar samla sig runt magen.”

Vad vill du sluta med?
Har du något i ditt liv som du hade önskat att du kunde sluta med? Har du upprepade gånger försökt att sluta men inte lyckats?

Visst har vi alla något beteende som vi vill bli av med: kanske kan det vara att sluta äta godis och kakor, sluta röka eller snusa, eller sluta bita på naglarna.

 

 

Konsten att sluta med något
Med åren som gått har jag insett att det är svårt att sluta med saker. Först och främst måste man bestämma sig. Men ibland, även då man verkligen har bestämt sig – så lyckas man ändå inte utan återfaller till det gamla beteendet. Läste någonstans att det faktiskt är praktiskt taget omöjligt att sluta med något. Visst kan man lämna ett beteende – men då måste det alltid omedelbart ersättas med ett annat.

Knepet för att lyckas sluta med något är alltså att byta ut en sak mot en annan. Så för att lyckas med att sluta med något krävs en bra plan. En plan för vad du skall ha som ersättning istället för det du slutar med.

Exempel: Du vill sluta att äta godis. Vad skall du då ersätta godiset med? Du kommer att drabbas av godissug, du kommer att råka ut för situationer där alla andra äter godis. Då gäller det att du vet vad du skall göra i dessa situationer. Det gäller att hitta något som fungerar för just dig. Kanske kan du ha ett paket russin, några mandlar eller lite nötter till hands att tugga på när du blir sugen – eller på fredagkvällen då övriga familjen äter fredagsgodis.

 

 

Så… när sötsuget slår till är du omedelbart redo att ta fram ditt ersättningstugg. Viktigt är att säkerställa att detta alltid finns till hands. I ett nödläge då du inte har just detta till hands bör du ha en plan B. Om jag inte har cashewnötter hemma får jag ta fram ett glas med saft och långsamt sörpla i mig detta. Bättre att ta ett glas saft än att tugga i sig en hel chokladkaka. Framförallt innebär detta att du inte frestas att göra något avsteg från den inslagna vägen. Det är viktigt att vara konsekvent när man väl har bestämt sig för att sluta med något.

Vad vill du som chef att dina anställda skall sluta med?
Tänk på att du som chef också får hantera denna, hos oss alla inneboende, egenhet. Det hjälper inte att säga till en anställd att han eller hon skall sluta med något. Det krävs att du ser till att han elller hon vet hur det är tänkt att han/hon ska agera istället.

Ber du en anställd att sluta med något bör du alltid presentera vad han/hon skall ersätta med. Annars blir du inte av med den anställdes beteende. Det är inte säkert att den anställde själv tar ansvar för vad han ersätter det med. I värsta fall kan det du vill att han/hon ska sluta med ersättas av ett annat oönskat beteende – så som chef är det bra att vara proaktiv i detta sammanhang!!

Att bryta en vana…
Att sluta med något handlar om att bryta en vana. Vi är alla vanemänniskor och vi gör vissa saker som vi brukar – ibland av bara farten. Det är inte helt enkelt att bryta en vana. Men… det går!!

Man brukar säga att det tar 3 veckor innan man brutit en vana. Detta varierar naturligtvis från person till person och i viss mån också beroende på hur hårt knuten man är till den aktuella vanan.

Till sist några tips…

  1. Bestäm dig!
  2. Innan du bryter din vana: Glöm inte att ha en bra plan för vad du vill ersätta med så att du säkerställer att du ersätter med rätt sak eller beteende.
  3. När du är igång: Håll ut! Efter 3 veckor har du har ändrat ditt beteende! Då går det lättare!

Lycka till!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *