9. Rätt eller fel beslut…?

 “En älg springer ut på startbanan precis då planet ställt sig på startbanan, redo för start. Är det då rätt att dra på full gas och påbörja start?”

Inom flyget finns det sannolikt rutiner för vad man gör i ovannämnda situation. Men…. när beslutet hänger på oss människor själv – är det då möjligt att fatta “fel” beslut? Finns det egentligen några beslut som är fel?

Tidsaspekten..
Innan jag går in på frågan om det är möjligt att fatta fel beslut kan jag konstatera att insikten om ett beslut är rätt eller fel varierar över tid.

Tänk bara på de beslut som fattades på 40/50-talet om att använda DDT som bekämpningsmedel. Vid den aktuella tidpunkten ansågs detta vara helt rätt. Mannen som tog fram DDT lär till och med ha fått Nobelpriset 1948 för denna så framgångsrika upptäckt. Med facit i hand, kan vi tycka att det var alldeles fel – ja ett rent av ett katastrofalt dåligt beslut – att använda DDT med tanke på hur hälsovådligt det är.

Rätt beslut idag kan alltså vara fel imorgon… och kanske också tvärtom…

Kritiska beslut – snabba beslut

Är det då möjligt att fatta fel besut? Ja, i vissa sammanhang kan det man nog tycka det. När man exempelvis är pilot eller bilförare är det viktigt att vara alert och fatta snabba beslut i rätt tid. Då kan ett felaktigt beslut – eller, för den delen, ett uteblivet belut – ställa till det rejält. Så, ja, i vissa kritiska situationer kan man nog påstå att det faktiskt är möjligt att fatta fel beslut.

Flertalet beslut
Men… faktum kvarstår att de flesta besluten i våra liv faktiskt kan synas vara relativt små. Vi fattar faktiskt beslut kontinuerligt hela dagarna. Exempel: Beslut om när vi ska stiga upp, vad vi ska äta till frukost, vad vi ska ha på oss, om ska gå eller cykla till jobbet, om vi ska ringa kunden idag eller imorgon, om vi hinner ta fikapaus eller inte, vad vi ska äta till lunch osv. De flesta besluten under en dag innebär inte att vi fattar beslut som kan sägas vara rätt eller fel.

Så i många fall kanske ett beslut bara är något som innebär olika konsekvenser? Tänker man så blir det inte fråga om att fatta rätt eller fel beslut – utan bara att göra ett val…

Är olika beslut olika viktiga?
Ibland fattar vi större beslut i livet, t.ex. om livspartner, flyttning, köp av bostad, att skaffa barn, att gifta sig, att skilja sig, att byta jobb etc. Självklart är detta mycket viktiga beslut.

Fast vad är det egentligen som säger att ett beslut är viktigare än något annat? Är det möjligt att generalisera och påstå att ett stort beslut generellt är viktigare än ett litet?

Jag tycker att det är en svår fråga. Jag tror att de flesta av oss varit med om att fatta ett litet beslut som lett till att man kanske träffade någon som i sin tur innebar att man fick nytt jobb, ny fru eller man, nya kontakter, nytt hus eller vad det nu kan ha handlat om.

Så.. i vissa fall kan även ett litet beslut leda till viktiga och stora konsekvenser i våra liv.

Hur kan man då tänka kring beslut?
Frågan är hur du brukar tänka när du ska fatta ett beslut? Ja, mindre enkla beslut är kanske inte så knepigt men när det kommer till beslut som känns viktiga och avgörande kan det ibland kännas betydligt jobbigare att bestämma sig.

Ett tips kan vara att ställa sig frågan: Får detta alternativ mig att växa och utvecklas – eller kommer det att begränsa mig?

PS: Hur gör du när du står inför ett viktigt beslut i livet? Har du tips – lämna gärna en kommentar nedan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *