7. Håll koll på väderläget – idag om personligt ledarskap

“Väderleken har inverkan på start och landning och vilken väg man väljer när man är pilot. Att inför varje flygning och under densamma hålla sig ajour med aktuell prognos och också att ockulärt göra bedömningar är en del av pilotens ansvar.”

Det yttre vädret
När vi vaknar på morgonen är det vanligt att vi tittar ut genom fönstret för att bilda oss en uppfattning om vädret. Regnar det, blåser det, skiner solen eller är det snö och halt?

Detta är rätt självklart för oss. Vi blir på detta sätt förberedda och kan besluta hur vi ska förhålla oss inför och under dagen – utifrån det rådande yttre väderläget. Precis som piloten kan vi aktivt fatta beslut utifrån vad vi vet om det yttre vädret – kanske ta med paraply, ta tåget istället för bilen, ta på mössa och halsduk på etc.

Det “inre vädret”
Vi har också ett, vad jag brukar kalla, “inre väder”. Det “inre vädret” är vårt humör eller vår sinnesstämning. Men… hur är det då med vårt “inre väder”? Hur mycket funderar vi på eller iakttar vi detta – och hur mycket planerar vi dagen efter vårt “inre väder”?

Vem har inte vaknat en morgon och känt sig riktigt trött och irriterad och mest velat stanna kvar i sängen och dra täcket över huvudet? Vi uppfattar att dagen har börjat på sämsta möjliga sätt redan innan vi stigit ur sängen.

Men… kanske skulle vi redan när vi ligger i sängen passa på att känna av vilket inre väder som råder idag? Iaktta att “idag verkar det vara gråtrist och regnigt inombords” – eller – “idag verkar solen skina från en klarblå himmel”.

Vad kan det då finnas för skäl att försöka identifera vilket “inre väder” som råder?

Precis på samma sätt som vi är vana vid att fattar beslut och väljer väg utifrån den yttre väderleken kan vi lära oss att göra detsamma utifrån vårt inre väder. Om det “regnar och blåser inombords” eller “är grått och trist väder” kan vi exempelvis ta lite extra väl hand om oss själva och undvika att utsätta oss för onödiga påfrestningar. Om “solen skiner” inombords kan vi kanske bara gå ut och ge oss i kast med nya utmaningar med ett positivt sinne.

Hur stämmer man då av sitt väder?
Vi vet alla att det yttre vädret kan vi stämmas av via en barometer, väderleksprognos eller helt enkelt genom att vi ockulärt studerar väderläget genom köksfönstret. För det “inre vädret” krävs en annan metod. Jag tror att det helt enkelt handlar om att stanna upp och iaktta hur det känns. Ta en stund direkt på morgonen. En kort förberedelse inför dagen. Iaktta och notera: regn eller solsken, grått eller klart, stilla eller blåsigt?

Med en sådan kort avstämning är du väl förberedd för att kunna hantera situationer under dagen – både utifrån ditt yttre och ditt inre väder…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *