30. Stolthet i arbetet – väldigt viktigt eller något som hör till gångna tider….?

“Som pilot är jag klädd i uniform. Den är snyggt skuren och färgen känns väl genomtänkt. Jag är rak i ryggen och utstrålar trygghet och kompetens. Det känns bra. Min arbetsgivare är ett bra flygbolag. Jag är stolt att vara en del av ett företag som står för stabilitet och trygghet. Vi lever upp till god service, punktlighet och trygghet. Vi som jobbar här gör vad vi kan för att passagerarna skall få en riktigt bra resa. Det känns bra att stiga upp på morgonen och åka till jobbet. Vi jobbar för att leverera kvalitet till våra kunder. Alla i organisationen är betydelsefulla. Vi måste alla arbeta gemensamt  för att lyckas väl. Jag vet att jag är en del av något bra – tillsammans bygger vi en bra verksamhet. Det gör mig stolt!”

 

Idag tänkte jag tala om något så fint och speciellt som stolthet i arbetet. Kanske inte något vi talar om dagligen – så… vad är det egentligen?

Enligt Wiktionary betyder ordet stolt: glad (över), nöjd (med), som man berömmer sig för; som imponerar.

Följdfrågorna blir då:

  • Känner du att det du arbetar med är betydelsefullt? Får du att du får chans att bidra till att uppnå verksamhetens mål? Upplever du att du en viktig del i verksamheten? Är du stolt över att vara anställd i din organisation?
  • Är du nöjd med och imponerad av din arbetsgivare? Berömmer du dig själv för att du är anställd just i detta företag?
  • Känner du en genuin stolthet över ditt jobb? Är du stolt varje morgon när du går till jobbet?

Stolthet handlar framförallt om att man är nöjd med sig själv. Frågan är: Ges vi som anställda möjlighet att få vara stolta dvs nöjda med oss själva idag på våra arbetsplatser? Fundera över:

  1. Vad upplever du när du är stolt över ditt arbete?
  2. Vad upplever du om du varje dag går till jobbet och inte är stolt över det du gör?
  3. Vad är skillnaden?
  4. Hur vill du ha det?

För mig är stolthet en mycket viktig faktor i arbetet. Jag vill vara stolt över det jag gör. 40 timmar i veckan utgör en stor del av mitt liv. Det är viktig för mig att känna att jag bidrar till något bra, att jag är nöjd med det jag gör, att jag känner stolthet.

Inser att det inte handlar om vad andra tycker om mitt arbete – utan i första hand handlar det om hur jag själv känner för det jag gör. Jag vill vara stolt över det jag gör i livet  –  framförallt stolt inför mig själv!

Du som är anställd:
Vad är viktigast för dig – att ha hög lön – eller att känna stolthet över det du gör?

Du som är chef:
Vad gör du för att dina anställda skall känna stolthet över det de gör?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *