12. Vilken vision har du med ditt ledarskap?

“Flyger fram ovan molnen. Funderar på vad jag tillför i min roll som pilot. Vad är vikigast i min roll att leda plan, besättning och passagerare från A till B? Vilka är mina styrkor som just jag kan bidra med i rollen?”

Som ledare i en organisation är vi ofta delaktiga i att ta fram strategi och vision på olika nivåer. Det är viktigt för organisationen. Men… hur är det då med vår vision för vårt eget ledarskap – hur ser den ut?

När jag varit anställd i ledande befattningar har jag alltid funderat på vad just jag kan och vill tillföra. Detta tror jag är viktigt att fundera över. Ett bra sätt är att fundera på vilken vision man har med sitt ledraskap. Din vision kan baseras på det som just du brinner för, är bra på eller intresserad av. Frågar du mig ser jag det som viktigast att tillföra:

 • Struktur
 • Positiv energi – Värderingar – Rättvisa
 • Skapa delaktighet
 • Kommunikation – Närvaro – Bekräftelse
 • Ständiga förbättringar
 • Helikopterperspektiv
Detta är min vision. Fråga någon annan – och du får antagligen helt andra svar.
Något rätt eller fel finns inte. Viktigt är att skapa sin vision kring ledarskap utifrån sig själv, vad man brinner för och vad man vill bidra med.
Till stor del handlar det om värderingar. Det finns många olika orsaker till varför man är chef. Detta påverkar sannolikt det förhållningssätt man har till ledarskapet. Några frågor att fundera på:
 • Vem vill du vara som chef och ledare?
 • Vilka är dina drivkrafter i rollen som chef?
 • Är du intresserad av att spela en roll – eller vill och vågar du vara dig själv?
 • Är du genuint intresserad av att vara chef ?
 • Är det viktigast för dig att bygga ditt CV och klättra vidare – eller har du ambition att utvecklas som ledare och skapa ett stabilt ledarskap som du stå för och känna trygghet i?

Fundera över: Hur ser din vision för ditt ledarskap ut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *